"Pappa is a sailorman"!

Fick ju en fråga för ett tag sen där man undrade vad "man" egentligen gör som sjöman nu för tiden.... och det finns ju även i detta yrke, som i alla andra, olika inriktningar och titlar... men det är inget jag direkt kommer att gå in på.

Classe har jobbat på sjön så länge jag har känt honom... och ja... så länge vi varit i hop.... Men med ett litet uppehåll för studier.



För att, i dag, kunna bli sjökapten är det ett måste att läsa... det är inte som förr... då vem som helst bara kunde hoppa på en båt och sen jobba sig upp utan utbildning.

Utbildningen "heter" Sjökapten... men för det är du inte automatiskt kapten nästa gång du kommer ombord. Man måste ha jobbat som styrman i ett visst antal seglade månader... och med seglade månader menar jag månader som han är ute på sjön... månaderna hemma får dom alltså inte räkna med för då är dom ju inte ute på jobb.

Såhär kan det se ut.. Innan man läst något är man en sk. matros... och efter du läst så blir du styrman...4:e, 3:e, 2:a,1:a och (olika på olika båtar hur många styrmän man har)! Efter detta blir du överstyrman och sist men inte mint så blir man tillslut Kapten (rödskägg)!



Classe har ganska så precis gått och blivit överstyrman vilket också är anledningen till att vi just är i Norge denna vecka. Som överstyrman, förutom att köra båt och ha visst personalansvar har man bl.a. ansvaret om säkerheten ombord. Vare sig det skulle vara en brand eller om någon gör sig illa och behöver "läkarvård".

Ja.. nu är dom ju inga utbildade läkare.. men de måste veta och kunna ta hand om en skadad person om så bara ett plåster ska på, om ett öppet sår måste sys eller om det går så illa att hjärt och lung räddning måste ges.



Dom har alltså ett ganska stort ansvar på sig där ute på sjön! Visste Ni tex att dom har kylrum ombord på vissa båtar i fall någon skulle "trilla av pinn" och dom är långt från land!? Otäckt tycker jag.. men olyckan kan ju vara framme även långt ute på havet och då måste såna grejer funka!

Classe har jobbat på många olika båtar, allt från att segla jorden runt till att segla på Nordsjön, och i denna branschen kan man hoppa runt rätt mycket utan att det konstigt.

Skulle en annan göra det skulle ju arbetsgivarna undra var det var för fel på en! :) Men här byter man kanske till en bättre båt.. en bättre tjänst..bättre turer.. Ja.. det kan vara vad som helst. Alla båtar är ju olika.. och går på olika hav.. vissa båtar är man ute längre på ... andra lite kortare. Det beror helt på vad båten har för last och vart dom "seglar"



När Classe och jag träffades jobbade han på en bilbåt som gick jorden runt och bilderna Ni ser här i inlägget är från en resa där jag hoppade på i Australien för att vara med på deras resa på andra sidan jordklotet i 1 månad.

Jag fick uppleva hur det är ombord... hur det är att inte se land på flera dagar... se otroligt vackra solnedgångar....delfiner som ständigt simmade i kapp med båten!  Jag fick segla över ekvatorn... segla över det djupaste uppmäta djupet på hela jorden... segla på piratvatten... vara med på övningar fira nyår mitt ute i ingenstans...Ja.. jag fick vara med om en hel del kan jag lova!! :)




Detta var Dec 2007 - Jan 2008!! Och på denna båten jobbar man 10 veckor... och är sen hemma i 10 veckor.

Men som Ni förstår är 2½ månad lite länge att vara i från varandra.. och speciellt nu när man har barn. Det funkade för oss i ett par år.. men sen kände vi båda att det vi var för lång tid att vara borta.. även om det var helt underbart när han sen var hemma.

Ja.. det här kan man prata i evigheter om och jag vet inte om Ni blev så mycket klokare... men jag slutar här. :)



Hoppas ändå Ni fått en liten liten inblick i vad, i alla fall, Classe jobbar med!

Kommentarer
Emma Viklund

Oj, så roligt att du gör ett inlägg om detta, jätteintressant och roligt att läsa och se bilder :)

2011-10-27 12:53:51
URL: http://[email protected]
Carolina

Bra beskrivit:)

2011-10-27 13:08:14
URL: http://sjomanshustrun.blogg.se/
Ulrika

Spännande och roligt att se bilder från en annan båt =) När Erik gick på sin gamla båt pratade vi ibland om att jag skulle följa med en vecka. Men hans turer krockade tyvärr alltid med min skola. Jag är inte lika säker på att jag får eller vill följa med på hans nya båt. Det händer att de bara ligger och guppar ute på Nordsjön i fyra veckor, ifall ingen oljerigg behöver dem ^_^

Fia-mamma till Edison

Kul att få läsa om det tyckte jag!

2011-10-27 16:02:28
URL: http://airyfairy.blogg.se/
Ida - mamma till Nova <3

Vilket mysigt inlägg. Det är så roligt att läsa de lite mer personliga inläggen om er :) Jag har vart lite nyfiken på vad hans yrke innebär, men nu har jag fått svar :)

Kram

2011-10-27 20:16:54
URL: http://idacarlgren.blogg.se/
Evelina - mamma till Lucas

De var verkligen intressant läsning! Va fina ni är :) Kul att se lite bilder från när du var med! Nu har man fått en liten inblick i hur han har det.... o Lucas som trodde att Lexis pappa var som pippis pappa... :( (Men jag ska kanske inte säga något så han får fortsätta tro de....) :) sov gott fina! Förresten, härligt att åka till Thiland på en snabbvisit ;) kramen från mig o Lucas

2011-10-27 22:15:34
URL: http://evelina84.blogg.se/
Landkrabba

Fina bilder och vad roligt att du fick möjlighet att hänga med en sväng! Tror att det kan vara rätt viktigt att förstå vad det är som händer under alla dessa veckor :) Jag själv är (var) ju sjöman också men det var en väldigt intressant vecka när jag fick hänga med Roger ut på cirkus Nordsjön då jag själv saknar erfarenhet från offshore-branschen. Så nu ska jag bara signa upp Adam på diverse säkerhetskurser så vi är redo att hänga med fler gånger ;) Eller inte...

2011-10-28 19:15:09
URL: http://landkrabba.blogg.se/
frida

Vilken häftig jobb din karl har ! :D Ja blev riktigt imponerad hihi!

Å vilken upplevelse du fick vara med om, de måste vart något!!:)

2011-10-29 00:15:13
URL: http://fritte.blogg.se/
Maria mama2alice

vad kul att få läsa om hur det är på sjön, och vad grabben jobbar med :)

måste ha varit en riktig upplevelse att hänga som du gjorde :) vill också ha en sjöman nu, haha :)

2011-11-02 07:55:36
URL: http://majiaanyberg.blogg.se/
Elias Lindström

Men jisses , snubblade över den här sidan när jag googlade runt ang offshore jobb i Norge. Jag jobbade ombord när du var med på "E****A" Kul att se bilderna !



/Elias

2011-12-03 00:39:19

Designen är gjord gratis av: Designbloggar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Stalker?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0